play_arrow

keyboard_arrow_right

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
  • Home
  • keyboard_arrow_right Notícies
  • keyboard_arrow_right Crònica d’una visita a Barcelona

Notícies

Crònica d’una visita a Barcelona

Ràdio 90 28/05/2018 48


Background
share close

Un matí a Catalunya Ràdio, una tarda a Ona Sants Montjuïc. Dues visites, per conèixer com són i com funcionen aquestes emissores.

Som gent de ràdio, ens agrada tan escoltar-ne com fer-ne. És una afició que mantenim al llarg del temps. A Ràdio 90 portem 25 anys, des la primera emissió d’aquest mitjà. I per celebrar que ho fem junts i per commemorar aquest feliç aniversari, fem coses especials. Una d’aquestes, ha estat organitzar una sortida conjunta de la gent de la ràdio, per anar a Barcelona, a veure i conèixer altres ràdios.

Allà, el dial és ple de freqüències de tota mena, per triar i remenar..  Ens vam organitzar per poder estar el dilluns 30 d’abril a les 10 del matí a la Diagonal de Barcelona. Ens esperava la persona que atén les visites programades i que ens va acompanyar pels diferents espais de Catalunya Ràdio. Explicant-nos la història i el funcionament de la Corporació catalana de mitjans audiovisuals (CCMA). Mostrant-nos els diferents tipus d’estudi de gravació. Fins a 16 estudis en funció del tipus de programa a gravar; concerts en directe, butlletí de notícies, col·laboracions a magazins o altres espais de les redaccions del diferents programes…

Catalunya Ràdio és l’emissora  pública, propietat  de la Generalitat de Catalunya. És la que dóna el nom al grup. Actualment, aquest grup està format per la mateixa Catalunya Ràdio i tres emissores més de caràcter temàtic: Catalunya Música (continguts de música clàssica i contemporània), Catalunya Informació (dedicada les vint-i-quatre hores del dia a la informació) i iCat (continguts culturals i música independent).

Tot això ens ho explica amb detall en Josep, el guia que ens porta per tota la casa. Ens ofereix, una de les coses, que més esperàvem: viure en directe el programa El matí de Catalunya Ràdio, que presenta  la Mònica Terribas. Teníem ganes de conèixer-la. Li vam explicar  que veníem d’una ràdio lliure que hi ha a la Garrotxa, i que celebrem 25 anys d’emissió. Ho vam fer, i  la vam poder saludar, fotografiar-nos tots plegats, al seu costat. I a més de constatar i reconèixer la seva gran capacitat comunicadora, vam comprovar la seva proximitat i simpatia,

Vam estar durant mitja hora de públic al  Matí de Catalunya Ràdio i vam gaudir el directe d’aquesta gran professional, entrevistant a tres figures del fotoperiodisme català, parlant del World Press Photo. També érem allà escoltant després «La sala de màquines» i les «FakeNews».

El que no esperàvem, és entrar a gravar en un dels estudis de gravació, dels butlletins noticiaris. Els dos més joves de la colla, en Lluc Corbalán i en Manel Baca, van ser dels més decidits i no els va costar gens oferir-se de voluntaris per donar veu a les noticies d’aquell dia. Va ser una experiència radiofònica que a ben segur tots recordarem amb alegria.

Catalunya Ràdio, “tot el que sents”, ens va fer sentir per dins com és la ràdio de referència del nostre país. Ens va quedar el convenciment que la feina que fan tots els professionals que hi treballen, és d’agrair i ben necessària. I sobretot, en els moments difícils que estem vivint.

A la tarda, anem a una de les ràdios locals més antigues de Barcelona, al districte de Sants, que com a mínim compte amb 3 emissores diferents. Vam encertar a visitar Ona de Sants.Montjuïc.

Allà ens espera l’Àlex, que ens obre les portes a una ràdio, que els de Ràdio 90  no coneixíem. Ens va sorprendre descobrir que les dues sintonies, tenim molts punts en comú. Compartim la mateixa filosofia de fer una ràdio amateur amb qualitat. És una ràdio independent, lliure i autogestionària, que porta en antena més de 35 anys i que ha anat evolucionant i  constantment busca renovar-se tan tecnològicament com a tots nivells. Una ràdio popular del barri de Sants-Montjuïc, que com la nostra (en aquest cas en un entorn rural)  tira endavant, ara i des dels seus orígens, gràcies a la tasca dels seus associats, que a més a més de col·laborar amb la seva feina i el seu esforç radiofònic, paguen una quota i minsa en relació a les despeses tant en material tècnic, equipaments, despeses fixes (lloguer, llum, telèfon….) i que fa, a vegades, que la tasca de renovar l’ emissora tecnològicament sigui una cosa gairebé heroica.

http://onadesants.cat/wp/objectius/

La ràdio ens uneix i ens encanta aquest món. Vam viure plegats una jornada de pont, rodó; satisfets i agraïts per tot plegat. Continuarem prenen més vitamina “R” de relacions entre persones i entre les ones. Fent camí, aprenent a donar el millor de nosaltres a la sintonia dels 101.4 de la F.M. Que no parin les ganes que tenim de fer ràdio per tu.

Rosa Sans

Rate it
Entrada anterior