play_arrow

keyboard_arrow_right

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
  • Home
  • keyboard_arrow_right Notícies
  • keyboard_arrow_right Especial “bases i samples” a Ghettoblaster de pagès

Notícies

Especial “bases i samples” a Ghettoblaster de pagès

Ràdio 90 10/01/2012 11


Background
share close

Arriba el primer especial del nou programa de Ràdio 90. En tractar-se del que obre la llauna, la temàtica escollida és general, i alhora instructiva dins del món del hip hop.  Parlarem de les bases musicals.

La música rap es pot resumir en dos elements: el rapping, les rimes  escopides per part del MC (Master of Cerimonies o Mestre de Cerimònies en català); i el Djing, el que s’encarrega de posar la música de fons a tanta paraula.

Gairebé sempre el que s’emporta la fama o el reconeixement és el primer, l’MC, deixant el DJ en un segon pla. Però la feina d’elaboració dels temes és importantíssima i vital per aconseguir un nou himne o perquè passi a ser un simple tema més. El productor –que pot ser el mateix DJ que acompanya als escenaris a l’MC o no- s’encarrega de buscar temes musicals que li interessin per, a partir d’aquí, treure’n samples i començar a donar forma a una base musical. A més es poden ajudar de sintetitzadors i altres controladors MIDI per acabar de brodar el nou llit on el rapper començarà a deixar-hi caure els seus paràgrafs rimats. O fins i tot poden crear les bases a partir de sons sintetitzats per ells mateixos. En aquest món no hi límits ni regles.

És a dir, que el primer pas,  el qui diu la primera paraula en la gran majoria dels temes rap, és el productor. A partir d’aquí, conduit pel ritme, l’MC pot començar a quadrar els seus esgargots de les llibretes en lletres d’or sobre el fil musical. Després, un cop a l’escenari, el DJ es pot ajudar de diferents tècniques com scratch o el breakbeat, per acabar d’aconseguir el so desitjat.

Aquest especial intentarà descobrir al públic general que qualsevol música és samplejable, i així es demostrarà al programa. Farem un ràpid recorregut -una hora, la durada del programa- per diferents temes on revelarem els samples originals, però que servirà per donar a entendre una mica del que va aquest món.

El ghettoblaster de pagès ja està a punt. Espero que les vostres orelles també.  Serà aquest dissabte, dia 14 de gener, a les 4 de la tarda.

Rate it
Entrada anterior